NA CIASTO
pół kg mąki
9 jajek
Po zagnieceniu ciasta na jednolitą masę, odkroiwamy nożem po kawalku i wałkujemy albo wałkiem albo maszynką, następnie płaty długości blachy w której będziemy przekładać sosami układamy na ściereczkach, których używamy tylko do lasagnes, podsypując mąką i tak suszymy ok godziny.
SOS BOLOŃSKI
1 kg mielonego wieprzowo-wołowego
przecier pomidorowy ok 2 l
2 duże cebule
2 galązki posiekanego selera naciowego
bazylia, majeranek, rozmaryn
liść laurowy, sól czosnkowa
Pokrojone cebule i mielone smażymy ciągle mieszając az mięso rozdrobni się na malenkie kuleczki, dolewamy pomidory, przyprawy, gotujemy ok.2 godzin na małym ogniu mieszając aby się nie przypaliło, na dogotowaniu solimy nie wcześniej, gdyż pomidory w soli gotują się 2 razy dłużej
SOS PIECZARKOWY
750 gr pieczarek
duza cebula
sól, pieprz
śmietana
natka pietruszki posiekana (sporo)
Jak się robi sos pieczarkowy każdy wie.
SOS BESZAMELOWY Z SZYNKĄ
pół kg szynki (moze być najtansza czy od łopatki)
100 gr margaryny SOLO
mąka
mleko
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wrzucamy do garnka margarynę i mąkę, mieszamy kiedy złapie lekko złoty kolor (nie spalony haha) dolewamy 3/4 l. mleka ciągle mieszając aż zacznie się gotować i zgęstnieje, odstawiamy garnek na brzeg płyty solimy, pieprzymy i doprawiamy odrobiną gałki do smaku. Następnie wrzucamy cale jajko mieszając energicznie aby się nie ścięło, wsypujemy szynkę pokrojoną na kawałeczki, oraz dosypyjemy mieszając 50 gr startego sera EMMENTALER
Nastepnie bierzemy blachę (można kupić w IKEA) i kładziemy ciasto, sos boloński, posypujemy serem PARMESAN i przykrywamy ciastem, kładziemy sos pieczarkowy, posypujemy startym EMENTALEREM i przykrywamy ciastem, następnie kolej na sos beszamelowy z szynką przykrywamy ciastem i tak do skończenia produktów. Na sam wierzch smarujemy cieniutką warstwę sosem bolońskim i grubo posypujemy obydwoma serami.
Wkładamy blachę do lodówki na 24 godziny aby wszystko zmrozić.
Po 24 godzinach kroimy na kwadraty i wkladamy w indywidualne pudełka aluminiowe (mozna je kupić w każdym markecie) i wkładamy je do zamrażalnika.
Smacznego.